Papa Francisc pune punctul pe i: știrile false, mai periculoase decât pandemia de Covid-19

de: Alexandru Puiu
07 09. 2020

Într-o perioadă foarte tensionată pentru umanitate, în care suntem mai divizați ca niciodată, Papa Francisc a pus punctul pe i în cadrul rugăciunii sale de duminică.

În ultimii ani, Papa Francisc a devenit foarte apreciat la nivel global pentru viziunea sa progresistă și pentru modul în care reușește să insufle valori moderne în Biserica Catolică. În același timp, a reușit să se adapteze la condițiile de pandemie și a făcut chiar și câteva slujbe fără public, în piața Sfântului Petru din Vatican.

În cadrul celei mai recente rugăciuni săptămânale Angelus, suveranul pontif a adresat problema bârfelor și minciunilor. Deși declarațiile sale pot fi interpretate în multe feluri, cel mai probabil, vin ca un atac la pandemia de știri false cu consecințe nefaste la nivel global. Situația provocată de minciunile din online și de la TV a devenit atât de gravă, încât, în opinia Papei Francisc, este mai problematică decât pandemia de coronavirus.

Bârfele sunt „o ciumă mai îngrozitoare decât Covid-19”, a declarat papa Francisc duminică în timpul rugăciunii sale săptămânale „Angelus”, pe care a rostit-o de la o fereastră a Palatului Apostolic aflat în Piaţa Sfântul Petru din Vatican, relatează Agerpres citând DPA.

„Atunci când vedem la un frate sau la o soră o greşeală, un defect, primul lucru pe care îl facem este să mergem să le spunem şi altora despre acel lucru. Şi bârfim”, a declarat suveranul pontif. Francisc a atras atenția și asupra faptului că bârfele afectează comunitatea Bisericii, comparând această realitate cu practicile diavolicești, ”mincinosul care vrea să dezbine Biserica”.

În final, suveranul a formulat un îndemn la adresa credincioșilor prin care sper să-i convingă să evite minciunile, bârfele și, implicit, știrile false. Tot el el le-a cerut credincioşilor să urmeze învăţăturile Bisericii în domeniul „îndreptării fraterne” şi să îi corecteze într-o manieră discretă pe cei din jur atunci când aceştia greşesc sau comit fapte rele, a relatat site-ul Vatican News.